Kontakt

För information om Bokmässan 2014 vänligen kontakta:

ANNELI APPELSKOG (projektledare)

Tfn: 019-601 54 20

Epost: anneli.appelskog@abf.se

Foto: Petter Koubek
MIKAEL RUNESSON
Tfn: 019-601 54 19 alt. 070-683 5419
E-post: mikael.runesson@abf.se
THERESE LORD SINGHOFFER
Tfn: 019-601 54 02 alt.070-601 38 70
E-post: therese.lordsinghoffer@abf.se

 

Lär känna Bokmässans nya projektledare

Anneli Appelskog heter vår nya projektledare. Här kan du lära känna henne lite bättre. Vi önskar henne ett stort lycka till med förberedelserna inför Bokmässan 28-29 mars nästa år.

  • Namn, ålder, familj

Jag heter Anneli Appelskog och är 54 år, min familj består av tre döttrar i åldrarna 19-26 år, varav två redan utflugna och den tredje flygfärdig. Inga barnbarn ännu, men det är något jag ser fram emot med spänning och förväntan, allt har sin tid och det gäller att vara i harmoni med sin egen fas i livet för att må bra.

 

  • Bakgrund

Min uppväxt skedde på en gård, i Kumlas utkant som yngsta barnet i en 5-barnsfamilj.  Vid 5 års ålder lärde jag mig själv att läsa, och har sedan dess haft ett passionerat förhållande till böcker. Till en början läste jag allt jag kom över hemma men det blev nödvändigt att hitta till biblioteket för att ta del av ett rikare utbud och fick där möjlighet att läsa ofta och mycket trots att det saknades ekonomiska resurser. På biblioteket blev jag under högstadietiden en informell sagotant, som hade högläsning och berättande för barngrupper som kom till biblioteket. Jag trivdes inte alls i skolan så böckerna blev en nödvändig tillflyktsort som öppnade dörrar till nya och andra världar. Min framtidsdröm var då att bli författare, nu blev det inte så, jag satsade istället på en universitetsutbildning inom kommunikation. Jag har börjat skriva mer och mer på min fritid, så vi får se vad det blir av det. För mig är det själslig rening att formulera tankar och upplevelser i skrift, det fyller sin funktion för mig vare sig texterna ges ut i bokform eller inte.

 

Många av de intressen som jag odlat senare i livet har startat med en bok, Anne Franks dagbok är ett exempel, som utmynnat i att jag valt att fördjupa mig i Europas historia i och kring andra världskriget. Jag söker i litteraturen svar på frågor om vad det är för mekanismer hos människan som gör att Förintelsen och andra folkmord över huvud taget är möjliga? Värdegrund har i den här genren blivit det perspektiv som fångar mitt intresse. Så småningom väcktes även intresset för film, som går hand-i-hand med bokintresset. Har man ”läst boken” är det alltid roligt och intressant att ”se filmen”

 

  • Hur hamnade du här, som projektledare för Bokmässan?

Jag är en produkt av folkbildningen, och har ägnat större delen av mitt yrkesliv åt kultur- och folkbildning. Efter 17 år som verksamhetschef på Studiefrämjandet i Örebro erbjöds jag av ABF att ta projektledarskapet för Bokmässan 2014, det kunde jag självklart inte tacka nej till. Så lockande, så hedrande, så kul! En ”oberoende folkbildare” säger de som känner mig.

 

  • Vad visste du om mässan sedan tidigare?

Som bokälskare och folkbildare har jag varit både besökare och utställare på Bokmässan i Örebro sedan starten 1997. Båda rollerna är lika lustfyllda och inspirerande. Det händer att jag även besöker Bok&Bibliotek i Göteborg, ett imponerande arrangemang där man åker hem lycklig med kilovis med böcker, möten och upplevelser, dessvärre även en känsla av att ha missat ett antal guldkorn av det enkla skälet att det är så stort. Det format som erbjuds i Örebro är mer i min smak. Det blir en helt annan upplevelse, i synnerhet som årets upplaga blir i en kulturellt mycket smakfull och unik miljö – Medborgarhuset. Jag tycker att det är en perfekt plats för den läsfest som Bokmässan ska vara.

 

  • Vilka är dina förhoppningar om nästa års Bokmässa?

Att den ska väcka läs- och skrivlusten hos många, i synnerhet hos dem som inte redan är boknördar. Att vara med i en bokcirkel har blivit en positivt ökande trend, i alla åldrar.  Jag önskar verkligen att många fler får upp ögonen för läsandet, oavsett intresse. Jag önskar att vi breddar vår inställning till vad läsande är, läsplattor, ljudböcker, författarmöten och se filmer som baseras på böcker är också ett sätt att som individ och i grupp berika livet genom litteraturen. Vi har sökt och fått medel från såväl kommunen som landstinget, vilket känns fantastiskt bra, utan det hade det inte varit möjligt för oss att erbjuda en så kvalitativ bokmässa. Det ökar möjligheterna för oss att våga satsa på både kvalitet och kvantitet i utbudet.

 

  • På vilket sätt vill du sätta din prägel på mässan?

Folkbildningens roll är ju att skapa en arena för mötet med stort M, här finns min drivkraft och det är här jag vill sätta min prägel. Att skapa möten mellan proffs och amatörer, mellan fullfjädrade skrivare och skrivsugna, mellan läsare och lässugna mellan de som har förmågan att berätta och de som har en berättelse som vill och behöver komma ut. Möten mellan oliktänkande för dialog och nya insikter. Likaså mötet mellan individuella läsare som vill diskutera sina bokupplevelser i grupp, att de hittar varandra i intresset kring en viss bok eller författare. Det finns så många som ägnar sig åt läsande och skrivande men som lätt försvinner i det stora utbudet. Om Bokmässan i Örebro blir en arena för det osynliga läsandet och skrivandet som pågår utan kommersiella krafter, och om de kan väcka läs- och skrivlusten hos nya individer och grupper i alla åldrar och på alla nivåer i samhället så har vi lyckats.

 

  • Vad kan besökarna vänta sig?

En bokmässa för alla sinnen, vi kommer att lyfta fram de ringar på vattnet som litteraturen ger oss. Hur olika kulturformer och kulturyttringar stimulerar och berikar varandra, och vad vi som läsare och kulturutövare eller konsumenter får ut av det, i form av ökad livskvalitet, ökad insikt och inte minst ökad förståelse för varandra. Vi kommer att visa exempel där skrivlusten har väckts utan att de yttre förutsättningarna hos författaren fanns. Det är så lätt att tro att ”alla andra kan, men inte jag”

Vi vill skapa EN LÄSFEST FÖR ALLA med en breddad syn på läsande

Två bonusar som är unika för Bokmässan i Örebro är att vi är Europas största tvåspråkiga arrangemang. Med det menas att vi berikar den genom medverkan genom ett fördjupat samarbete med döva författare och artister. Det innebär att alla föreläsningar, författarmöten och seminarier teckenspråkstolkas för döva, det innebär dessutom att hörande får tillgång till föreläsningar och författarmöten med döva författare och artister då dessa tolkas för den hörande publiken. Den andra bonusen är att vi under lördagen arrangerar Sveriges kanske största bokbytardag, på Olof Palmes torg.

 

  • Har du någon drömbokning?

Då ska jag verkligen passa på att drömma. Det skulle vara ett möte mellan olika Nobelpristagare i litteratur genom tiderna. Ett litterärt och mänskligt samtal dem emellan, som kretsar kring deras respektive författarskap och liv. Drömmen innefattar även avlidna författare, förstås. Om jag då leker med tanken att överföra drömmen till verklighet så är det fantastiska att författaren lever vidare genom sina böcker. Genom alla tider. Är inte det en otrolig tanke?

 

  • Hur är ditt eget litteraturintresse?

Jag har nästan alltid 3-4 böcker på gång parallellt på nattduksbordet och i väskan, av olika författare och i olika genrer därför att läslusten varierar med dagsformen. Det har också att göra med vad jag vill få ut av mitt läsande just nu. Jag tycker om att läsa av samma skäl som jag älskar att lyssna till musik eller gå på teater eller se en film, dvs jag väljer böcker som berör och väcker till eftertanke. Antingen att identifiera mig och min omgivning med, eller lära något nytt. Favoritförfattare är Theodor Kallifatides, Karin Alvtegen, Amos Oz, Stefan Einhorn, Patricia Tudor Sandahl, Fredrik Backman, Göran Rosenberg, Jonas Gardell, Selma Lagerlöf m fl i en salig, icke- rangordnad blandning.

 

  • Slutligen, hur känns det att jobba på ABF?

Det känns mycket bra, jag stortrivs med att jobba med kultur- och bildning. Här finns en kreativitet, en ömsesidig respekt och en vilja att göra det möjligt för människor att påverka och berika sina egna liv. Och det är något mycket stort att få vara en del av.  Jag tycker att det är imponerande och modigt av ABF att ta på sig ansvaret att se till att Örebroregionens egen Bokmässa lever vidare. Att det dessutom blev så att jag fick äran att vara ansvarig för den känns väldigt bra.