Alexandra brinner för kvinnofrågor

Alexandra brinner för kvinnofrågor

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Alexandra Charles är för många svenskar mest känd för sina år som driftig och framgångsrik nattklubbsinnehavare. Numera brinner hennes låga för kvinnofrågor  i 1,6 miljonerklubben till vilken hon tog initiativet 1998. Nu på lördag gästar Alexandra Bokmässan, där hon håller ett föredrag i Club 700 klockan 10.00.

Läs mer här

Alexandra och 1,6 miljonerklubben arbetar främst med kvinnohälsofrågor men verkar också för attitydförändringar gentemot kvinnor över 45. Det är klart att kvinnor tjänar som bäst, och är starkast i arbetslivet då de passerat de 40. Detta är något som inte speglas i media där 70 procent av kvinnorna på bild är yngre än 30 år. Alexandra vill att kvinnor ska våga ta för sig mer, och göra sina röster hörda, och ett utmärkt sätt att engagera sig för kvinnofrågor är att bli medlem i 1,6 miljonerklubben, som heter så just med tanke på att det idag finns 1,6 miljoner kvinnor i Sverige som är över 45 år.

Klubben har fått flera utmärkelser, bland annat Nationalencyklopedins kunskapspris, för sitt idoga arbete att sprida objektiv information om kvinnohälsofrågor och verkar för ett holistiskt seende gällande kvinnohälsofrågor.

Alexandra vet att hennes och klubbens starka engagemang är viktigt för att lyfta dessa frågor till beslutsfattarens dagordning.

”Vi vill vara en remissinstans och sitta med i alla sammanhang där medicinsk forskning, kvinnans situation på arbetsmarknaden, vården, äldrevården, skolan, ja överallt där alla kvinnofrågor diskuteras.”

Foto: Erik Lundback
Succédebutant till Bokmässan

Succédebutant till Bokmässan

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Sveriges största självutgivningssuccé, Emelie Schepp, som debuterade med Märkta för livet förra sommaren gästar Bokmässan under fredagen. Bara under de första sex månaderna efter utgivningen hade boken sålt i över 35000 exemplar, Wahlström och Widstrand fick nys om framgången, skrev kontrakt med Emelie och plötsligt var rättigheterna till boken sålda till sju olika länder. Snacka om framgångssaga.

Läs mer här

Emelie har i flera år arbetat som projektledare i reklambranschen. En helgkurs i manusskrivande blev startknappen för hennes författarskap. Efter kursen satte hon sig ner och skrev två filmmanus, men insåg efter lite funderande att det var böcker hon skulle skriva. Deckare med mycket action och med en stark kvinnlig huvudkaraktär. Hon skrev i hemlighet och gav alltså själv ut debutromanen Märkta för livet.

Emelie skriver nu på uppföljaren som blir den andra delen i serien om åklagare Jana Berzelius.

 

Vad är kreativ fotografering?

Vad är kreativ fotografering?

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Mikael Sundberg (bilden), Isabel Engwall och Gabriel Jim Nal arbetar för att våga släppa alla ideal. Du är Du och det vill trion fånga i sina unika bilder utifrån kreativa fotoidéer. Under lördagen på Bokmässan möter du ett annorlunda sätt att tänka kring skapande bildkonst.

Läs mer här

Kreativa bilder och kreativ fotografering, vad är det? Att tycka att man inte gör sig på bild är en väldigt vanlig uppfattning. Vi tycker inte att näsan är okej, hakan är för stor, tänderna fula, håret hopplöst eller så anser vi oss ha helt fel kroppshållning. Listan kan göras lång på vad vi inte är nöjda med. Boken Fota Mig visar ett annorlunda sätt att tänka kring skapande bildkonst.

Mikael, Isabel och Gabriel kommer också att intervjuas på Samtalsscenen av Dixie Eriksson

Prisat arbete mot främlingshat

Prisat arbete mot främlingshat

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Siavosh Derakhti fick ifjol det allra första Raoul Wallenberg-priset för sitt uppmärksammade arbete mot främlingsfientlighet. Hans ideella engagemang i Malmö och i övriga Sverige visar att en enda människas beslutsamhet att inte acceptera växande intolerans kan få betydelse. Nu kommer Siavosh till Bokmässan, där han under fredagen dels ger en skolföreläsning i Conventum Kongress innan Petter kliver på scenen, och dels medverkar i ett panelsamtal om antisemitism, islamofobi och antiziganism.

Läs mer här

Raoul Wallenberg-priset på 100.000 kronor ska gå till en person som i Sverige arbetar i Raoul Wallenbergs anda, främst genom  kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar om främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde. Prissumman ska användas för fortsatta insatser av detta slag, något Siavosh verkligen har tagit fasta på.

Siavosh startade som 19-åring organisationen UMAF (Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet) och åker numera land och rike runt och talar om dessa viktiga frågor. Idag, endast 22 år gammal, har Siavosh antagligen gjort mer för att motverka rasism och antisemitism än vad de flesta gör under en livstid. När den emerikanske presidenten Obama var i Sverige var Siavosh den ende person presidenten uttryckligen  bad om att få träffa.

Siavosh är muslim och möter mycket antisemitism. Han var ingen ängel i skolan och stökig som ung, men Siavosh har genomgått en personlig resa. Han brinner för det han gör och är målinriktad, driven, positiv och väldigt bra på att få saker att hända. Ett kvitto på detta är den uppmärksamhet och den framgång som UMAF har haft under de senaste åren trots att Siavosh enbart arbetat ideellt.

Är Du årets rookieförfattare?

Är Du årets rookieförfattare?

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Hej alla blivande författare som vill pröva lyckan genom att delta i Bokmässans Rookietävling. På förekommen anledning vill vi poängtera att du inte får vara utgiven tidigare med något av dina alster, vare sig det rör sig om egen utgivning eller om du är knuten till något förlag. Om så inte är fallet är du välkommen att skicka in ditt bidrag så att vi har det oss tillhanda senast fredagen den 14 mars.

Läs mer här
 Skicka till:

ABF Örebro
Mikael Runesson
Drottninggatan 38
702 22 Örebro

Eller:

mikael.runesson@abf.se

Och du, glöm inte att bifoga dina adressuppgifter och lite information om dig själv.
Lycka till.

Teckenspråkig litteratur från grunden

Teckenspråkig litteratur från grunden

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Genom att experimentera med språk, bild och uttryckssätt för att skapa en skönlitterär berättelse för barn direkt på svenskt teckenspråk kan Teckenbro Media, som bland annat sysslar med läromedelsanpassningar och teckenspråksöversättningar, nu presentera tre sådana böcker. På ett seminarium under lördagen presenteras processen från idé till verklighet; hur två av böckerna skapades av Joel Kankkonen, som själv är döv och har svenskt teckenspråk som första språk.

Läs mer här

I vanliga fall översätts skönlitteratur från en bok på skriven svenska till svenskt teckenspråk. Men en översättning från ett språk till ett annat blir sällan lika bra som på ursprungsspråket, och det är svårt att rättvist och levande förmedla den kultur och de tankesätt som hör till ursprungsspråket i översättningsprocessen. De tre böcker kring vilka det kommer att föras en diskussion på seminariet är inte översatta till skriven svenska, och frågan är om de ens ska bli det. I de här böckerna får teckenspråkiga barn en berättelse förmedlad på sitt visuella språk, det svenska teckenspråket, samtidigt som de också får del av detta språks kultur och tankesätt.

Seminariet leds av Maria Norberg och Joel Kankkonen från Teckenbro AB.

 

Berättar om spektakulär kidnappning

Berättar om spektakulär kidnappning

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Journalisterna Andreas Utterström och Anna Wetterqvist har djupdykt i materialet om den spektakulära kidnappningen av Sibas vd Fabian Bengtsson. Det resulterade i boken Schackspelaren, som gavs ut ifjol och som i april även ges ut som pocket. Men innan dess finns det möjlighet att stifta bekantskap med Andreas, som gästar Bokmässan under fredagen. Där kommer han att berätta om spelet bakom kulisserna i vad som tingsrätten i Göteborg beskriver som ”ett brott som saknar motstycke i svensk rättshistoria”.

Läs mer här

Trots att kidnappningen av Fabian Bengtsson är så omskriven har mycket varit höljt i dunkel.  I Schackspelaren berättar  Andreas och Anna historien om hur svensk polis trots obegränsade resurser och hjälp av en av världens främsta kidnappningsexperter från Scotland Yard länge famlade i mörkret. Om hur Fabian spelade Trivial Pursuit och drack whisky med en av gärningsmännen som med tiden tyckte så bra om sitt offer att han ångrade sig. Om den före detta polischefen som bedrev privatspaningar på uppdrag av familjen Bengtsson. Om hur en falsk kidnappare i Österrike försökte lura till sig lösensumman. Och om förhörsledaren som var tvungen att vinna i schack för att få svar på sina frågor och då äntligen uppdagade hela sanningen.

Andreas Utterström är frilansjournalist och började sin karriär på Nerikes Allehandas redaktion i Nora. I dag arbetar Andreas regelbundet för DN, Café, Expressen med flera. Han syns också regelbundet i ”Gomorron Sverige” i SVT.

Anna Wetterqvist, som tyvärr inte har möjlighet att komma till Bokmässan, är jurist och journalist och har jobbat på bland annat Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet och Efterlyst. Hon har även varit med och skrivit boken Gärningsmannen är en kvinna.

Foto: David Magnusson

Är du Årets Rookieförfattare?

Är du Årets Rookieförfattare?

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Är du länets nye Håkan Nesser eller Anna Jansson? Har du möjligen ett spännande manus som ligger i byrålådan? Är du bosatt i Örebro län? Då är du definitivt hen vi söker. Bestäm dig redan idag!
Läs mer här

Skicka in ditt manus och berätta lite om dig själv till:

mikael.runesson@abf.se.

Eller till:

ABF Örebro
att. Mikael Runesson
Drottninggatan 38
702 22 Örebro

Kanske är det just du som blir Årets Rookieförfattare på Bokmässan.
Och du, vi vill ha ditt manus senast nästa fredag den 14 mars.
Lycka till.

Josefsson berättar om Thomas Quick

Josefsson berättar om Thomas Quick

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Mördaren Thomas Quick förvandlades till mytomanen Sture Bergwall. Hur kunde det bli så? De som var satta att vårda Sture Bergwall felbehandlade honom grovt och tvingade fram falska bekännelser under stark medicinering. Det menar i alla fall journalisten Dan Josefsson, som kommer till Bokmässan på¨fredagen för att berätta om sin bok Mannen som slutade ljuga.

Läs mer här
Mannen som slutade ljuga är resultatet av ett grävjobb som Dan Josefsson inledde efter journalisten Hannes Råstams bortgång i januari 2012. Med hjälp av wallraffande och en omfattande research avslöjar han den häpnadsväckande historien om kvinnan som skapade den falska seriemördaren Thomas Quick – och om gruppen som följde henne.

Dan Josefsson är sedan 20 år tillbaka verksam som journalist, dokumentärproducent och författare. Efter att han fick sitt första barn år 2006 skrev han den bästsäljande psykologiboken Hemligheten – Från ögonkast till varaktig relation (2008) tillsammans med psykologen Egil Linge, och den boken spelar en oväntad roll i Mannen som slutade ljuga. För sin undersökande journalistik har Josefsson fått flera priser, bland annat Guldspaden och Ikarospriset. Han är den enda person någonsin som tilldelats Bonniers Stora Journalistpris och avböjt att ta emot det.

Villervallan i Vivalla

Villervallan i Vivalla

Share on FacebookTweet about this on Twitter

I början av februari 1993 tog det, som det ibland heter, ”hus i helvete” i Kultursverige. En stor del av författareliten gick i taket när det framkom att ABF ville ta över biblioteksverksamheten i bostadsområdet Vivalla i Örebro på entreprenad.
Idag är såren slickade, men vad hände egentligen? Hur slutade historien? Det får vi svaret på under lördagen på Bokmässan när Villervallan i Vivalla diskuteras – förhoppningsvis under lugnare former än för 20 år sedan.
I paneldiskussionen medverkar Björn Ranelid, Jan Myrdal, och Bengt Wentzel från ABF. Debattledare är tidigare kulturchefen på Nerikes Allehanda, Dixie Eriksson.

Vitrysk fotojournalist till Bokmässan

Vitrysk fotojournalist till Bokmässan

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Siarhei Hudzilin, en av de mest kända och prisbelönta fotojournalisterna i Belarus, kommer till Bokmässan i Örebro, där han medverkar i både seminarier och i Litteraturresan/Belarus stora monter.

Läs mer här

27-årige Siarhei började jobba på frilansbasis redan 2005. Idag är han ett etablerat namn inom den vitryska fotojournalistiken. 2008 kom han trea i extremfototävlingen Red Bull Imagio, och 2011 utsågs han till årets fotograf av institutionen för journalistik vid Belarusian State University.

Siarhei har sedan 2011 arbetat som fotograf på den vitryska dagstidningen Nasha Niva, och parallellt med detta har han ständig egna fotoprojekt på gång.

Sara brevväxlade med Astrid Lindgren

Sara brevväxlade med Astrid Lindgren

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Sara Schwardt skrev ett brev till Astrid Lindgren när hon var 12 år. Det blev början på en 30 år lång brevväxling. Den fantastiska brev-boken Dina brev lägger jag under madrassen gavs ut ifjol, och nu kommer Sara till Bokmässan för att berätta om brevväxlingen.

Läs mer här

Breven och brevväxlingen var betydelsefull både för Astrid Lindgren och Sara, det märks på breven. Trots den stora åldersskillnaden var det på ett plan två jämbördiga som skrev till varann, man kan ana ett möte mellan två själsfränder. Sara och Astrid träffades dock aldrig i verkligheten.
Sara har de senaste 12 åren arbetat som lokalvårdare i Borås. Nu ägnar hon all tid åt att föreläsa och skriva. Hon är bland annat krönikör i Kommunalarbetaren.

Foto: Martin Savara